Här kommer andra inlägget på ämnet att programmera om negativa associationer i hjärnan! Se första inlägget i serien HÄR. Jag har också tidigare skrivit ett inlägg om hur hjärnan jobbar med associationer och hur detta kan skapa och förstärka triggers. Detta inlägg tillsammans med förra är mer praktiska, om hur man kan gå tillväga för att upptäcka, avbryta och programmera om negativa associationer.
Disclaimer: detta inlägg är menat för de situationer där hjärnan och/eller kroppen reagerar på triggers som i grunden är ofarliga eller som de flesta människor tål. Informationen i detta inlägg är inte menat att användas för att programmera om associationen till något osunt, såsom en respektlös partner eller en ohållbar arbetssituation. Ta hand om dig!
Så, de fyra områdena som jag valt att ta upp är alltså dessa:
- Dina tankar
- Dina känslor
- Hur du pratar
- Ditt beteende
I del ett skrev jag om tankar och känslor. Här i del två kommer jag istället att fokusera på hur vi pratar samt våra beteenden.
Hur du pratar
Orden vi använder skapar och uttrycker till stor del vårt inre trossystem. Det språk vi använder har också en effekt på hjärnans kemi och därmed kroppen och de reaktioner och symptom vi upplever kopplat till triggers. Orden vi använder kan förstärka eller försvaga associationer beroende på hur du talar om företeelsen. Hur du uttrycker dig kring triggers och symptom kan ha stor effekt för att programmera om negativa associationer!
Hur kan det låta när vi har negativa associationer till exempelvis dofter och kemiska ämnen?
”Usch vad det stinker här!”
”Mina symptom beror på att xx använder så mycket parfym”
”Det är så begränsande med min doftöverkänslighet, jag kan inte göra nånting längre. Mina symptom är SÅ jobbiga!”
Här kan vi lägga märke till orden min och mina. Att kalla symptomen för våra egna kan göra att vi associerar symptomen med den vi är som person, och det riskerar att bli en del av vår identitet. Det gör att det kan bli svårare att släppa taget om de negativa associationerna. Så sluta prata om sjukdom och symptom som dina! De är inte dina, det är bara något du upplever just nu.
Vi kan också notera att citaten ovan har fokus på det negativa och begränsningarna som symptomen medför. Det är helt naturligt och en normal reaktion. Det är ju jobbigt att bli triggad och få symptom! Försök att inte döma dig själv ifall du märker att du pratar på ett negativt sätt. När du lägger märke till det kan du välja att ta en paus och byta spår, och prata på ett annat sätt. Övning ger färdighet och det kommer att bli lättare med tiden.
Hur kan då vi prata istället, för att stötta omprogrammeringen till mer positiva associationer?
”Jag njuter av de saker jag kan göra och ser fram emot att kunna göra mer längre fram!”
”Jag har det lite utmanande med vissa dofter just nu, men jag jobbar på det och det kommer att bli bättre med tiden”
”Kan vi prata om något annat nu? Jag håller på att programmera om min hjärna och vill hellre fokusera på positiva saker just nu!”
”Jag älskar doften av blommor! Min favorit är rosor. Den här tvåldoften påminner faktiskt lite om rosor”
Ovan är några exempel på hur det kan låta när vi väljer att lägga fokus på det som är positivt, det som fungerar och det vi är tacksamma för. Det är också skillnad i språket vad gäller identifieringen med symptom. När vi pratar om det vi upplever som något tillfälligt och något som kommer att gå över, skickar vi lugnande budskap till hjärnan och nervsystemet.
Ditt beteende
Nästa faktor som kan användas för att skapa nya eller programmera om associationer är hur vi beter oss. Det limbiska systemet i hjärnan lägger stor vikt vid hur vi faktiskt agerar i en särskild situation, ofta mer än vad vi tänker. Beteenden sker ofta som en omedveten reaktion på impulser som kommer när vi utsätts för triggern. En utmaning här är alltså att bli medveten om vårt beteende och att lyckas skapa ett litet mellanrum mellan trigger och reaktion, tillräckligt långt för att vi ska hinna medvetet välja hur vi vill reagera.
Jag fortsätter att använda triggers för kemisk intolerans/doftöverkänslighet som exempel. Några exempel på beteendemönster som kommer från de negativa associationerna:
- Lämna rummet i panik
- Ta upp mobilen direkt för att skriva ett klagoinlägg i en FB-grupp
- Dra upp en sjal över näsan och mun för att ”skydda sig” mot doften
Dessa beteenden skickar signaler till hjärnan om att symptomen är av största vikt och att triggern är farlig, nånting vi måste undvika och skydda oss ifrån! Det signalerar att symptomen är adekvata och att de behöver fortsätta.
Hur kan några nya beteenden se ut, som stöttar de nya associationerna som vi håller på att programmera in?
- Le stort och fokusera på något annat
- Rycka på axlarna, skratta, fortsätta med det du höll på med
- Ta ett djupt andetag och klappa dig själv lugnande på armen
Beteendena ovan är istället lugnande och tryggande beteenden som skickar signaler till hjärnan om att det inte är någon fara. Vi är okej, triggern är inte farlig och symptomen är inte heller något vi behöver vara rädda för. Det ger ett lugnande budskap till hjärnans skyddssystem.
Dessa beteenden kräver såklart övning och repetition innan det känns mer naturligt! Särskilt om man haft symptomen länge kan det ha blivit ett väldigt stort fokus och något man tänker på ofta och pratar om mycket. Beteendena sitter djupt och vi har många gånger övat in automatiska reaktionerna. Hjärnträning med neuroplasticitet jämförs som jag tidigare skrivit ibland med att gå emot gravitationen, eftersom det ibland kräver att man gör exakt tvärtemot det impulserna säger åt oss! Genom att upprepade gånger agera på ett mer medvetet och självvalt sätt kan vi gradvis programmera om associationerna och på sikt se hur symptomen försvagas och liksom smälter bort! Det är häftigt!
Jag hoppas att detta inlägg var intressant för dig! Dela det gärna med någon som du tror kan ha nytta av det! Hör av dig om du har några frågor eller funderingar eller om du vill ha hjälp med din neuroplasticitetsträning! Välkommen att kontakta mig på instagram, på FB Messenger eller på mejl: ksparrings(snabel-a)hotmail.com 🙂 Det går också bra att lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan!