Om DNRS och läkning med neuroplasticitet

DNRS står för Dynamic Neural Rehabilitation Systems och är ett program för att läka från mer eller mindre mystiska åkommor med hjälp av medveten användning av neuroplasticitet. Jag själv började använda programmet i november 2019. Jag började med programmet efter att en bekant tipsade om att det skulle kunna hjälpa mig med den kemiska intolerans / MCS (multiple chemical sensitivity, kallas också doftöverkänslighet) som jag utvecklat. Programmet bygger på teorier om att många symptom härstammar från dysfunktioner i hjärnan och nervsystemet, samt att symptomen går att läka ifrån genom att ”programmera om” hjärnan och sitt nervsystemet. Det finns numera en hel del forskning som stöder dessa teorier och programmet är väldigt vetenskapligt belagt, även om det fortfarande är ett område som vi troligen har otroligt mycket kvar att upptäcka och forska om. Det är relativt ny kunskap och ännu inte helt accepterat inom sjukvården, särskilt inte här i Sverige.

Mer specifikt syftar programmet och dess övningar till att reglera nervsystemet och att läka det limbiska systemet – hjärnans emotionella center som hanterar våra känslor och som talar om vad som är hotfullt och farligt respektive säkert och ofarligt. Olika former av trauma och andra starkt känslomässigt laddade händelser formar hjärnan och det limbiska systemet kan, om belastningen blir för stor, slå bakut, vilket skapar ett mer eller mindre konstant stresspåslag. Det limbiska systemet kan också få felaktiga och ohjälpsamma programmeringar om vad som är farligt och vad som är ett hot mot vår hälsa eller till och med vårt liv. Olika miljöfaktorer och andra fysiska/yttre påfrestningar kan också bidra till att få det limbiska systemet blir överbelastat.

Långvarig stress och ett ständigt alarmerande limbiskt system gör att vårt sympatiska nervsystem aktiveras och fortsätter att vara aktiverat under längre tid. Detta kan få som konsekvens att kroppen utvecklar olika symptom. Att stress kan orsaka sjukdomar och spänningar är varken nytt eller kontroversiellt, men inom DNRS och andra liknande program framhålls att flera ”mystiska”, okända eller kroniska sjukdomar som kanske varken har känd orsak eller bot i själva verket, åtminstone delvis, kan bero på dysreglering av nervsystemet och ett dysfunktionellt limbiskt system. Enligt principerna om neuroplasticitet är hjärnan formbar under hela livet. Det betyder att vi kan skapa och bygga nya hjärnceller och nervbanor i hjärnan oavsett vår ålder. DNRS syftar till att medvetet programmera om felaktiga kopplingar och att bygga nya, friska kopplingar i hjärnan samt att reglera nervsystemet, vilket i sin tur leder till minskade fysiska och psykiska symptom.

Jag började som sagt med DNRS för att försöka få hjälp med den extrema känslighet jag hade utvecklat mot dofter, kemikalier och andra ämnen. Jag hade i min kontakt med vården förstått att detta är en sjukdom som knappt ”finns” (många läkare tror att det är en form av psykisk ohälsa eller ren inbillning), och det finns officiellt ingen lindring eller bot mot besvären. Känsligheten mot parfym och kemikalier började komma under 2017 när jag jobbade i en fuktskadad byggnad. Det blev gradvis värre och värre, tills det under sommaren 2019 plötsligt blev extremt mycket värre, och jag blev otroligt känslig nästan över en natt. Detta kallas inom DNRS för den perfekta stormen, där flera olika faktorer spelar in och skapar en situation där bägaren till slut rinner över. Jag fann mig plötsligt i en situation där det var svårt eller omöjligt för mig att utföra mitt arbete, åka kollektivtrafik och ens vara ute bland människor. Jag hade redan varit på min läkningsresa med kost och olika ”alternativa” metoder sedan 2014 och var van vid att söka och hitta okonventionella metoder och lösningar.

Jag var ganska desperat när jag bestämde mig för att ge DNRS en chans, och ärligt talat hade jag inte så många alternativ kvar att testa. Jag har ändå sedan jag började min hälsoresa trott på att ALLT går att läka, och nu med kunskapen jag fått via min DNRS-läkning är jag än mer övertygad om det. Det har krävt mycket hårt arbete och en otrolig uthållighet och villighet att komma dit jag är idag och att göra det som krävs för att ta mig framåt. Jag är fortfarande på min läkningsresa, och är inte på något sätt ”färdig”, men nu har jag kommit långt nog för att känna mig redo att börja dela med mig till andra av mina erfarenheter inom detta område. Jag började som sagt DNRS för att läka intoleransen mot parfym, dofter och kemikalier som jag utvecklat, och jag blev märkbart bättre inom bara några dagar. Ju längre jag kommer på min resa desto mer förstår jag att dessa metoder inte bara kan läka kroppsliga symptom utan även användas för att hjälpa till att läka psykiskt, känslomässigt och andligt.

Jag har inget samröre med DNRS mer än att jag själv har köpt och genomfört programmet. Jag skriver endast om programmet utifrån mina egna erfarenheter och hur jag blivit hjälpt av det. Min intention är att fortsätta skriva om läkning, neuroplasticitet, hjärnan, nervsystemet och min egen resa framöver här på bloggen, såväl som om andra ämnen som jag brinner för!

Tack för att du läste! Har du någon erfarenhet av DNRS eller något annat program för läkning? Lämna gärna en kommentar här på bloggen eller på instagram! 🙂

14 reaktioner till “Om DNRS och läkning med neuroplasticitet”

 1. Hej! Jag heter Elie Sandberg, och din sida här var det enda som kom upp när jag sökte på DNRS, i hela Sverige tror jag till och med haha! Hur som jag har precis börjat med DNRS, och jag känner att jag gör framsteg. Dock hade det varit så grymt att ha någon typ av coach man kan stämma av med, eller kanske en grupp som man träffar då och då för att stötta varandra/dela erfarenheter. Du vet inte om det existerar här i Göteborg, eller det är inte något du gör?

 2. Hej!
  Jag läste lite snabbt dina inlägg om MCS och DNRS. Finns det en möjlighet att komma i kontakt med dig och fråga om programmet?

  1. Hej Helene! Ledsen att mitt svar har dröjt. Du får jättegärna kontakta mig, du kan nå mig på instagram där jag heter karinsparrings, eller på facebook messenger (Karin Sparrings). 🙂

 3. Hej Karin,

  och tack för intressant läsning om DNRS. Jättefint att du beskriver vad det handlar om på ett utförligt vis på svenska. Och stort grattis till fint srbete med din resa frampt och så härligt att du blivit bättre.

  Jag har provat det mesta, men inget har hittills gjort mig bättre så jag blev nyfiken på DNRS när Elias Bjärgvide skrev om det. Jag utreds själv för ME/CFS och jag är övertygad om att det handlar om en eller fler rent fysiska problem/fel i min kropp, oförmåga att alstra energi och överbelastning av bl a nervsystemet. Jag blev svårt sjuk efter år av nervsmärta efter en cykelolycka, fyra fotoperationer och en rad infektioner och inflammationer. Jag är sjukskriven sedan maj efter en fjärde fotoperation med en rad symtom som låg feber, halsont, ursel, hög puls och outhärdlig smärta i stora delar av kroppen.

  När jag började läsa om DNRS blev jag nyfiken och lite hoppfull. Men samtidigt dyrt om man ska ansluta sig till den träning som finns. Jag skulle dock betala med allt jag hade om jag kunde bli frisk. När jag nu läst dina inlägg så inser jag att jag tedan jobbat så mkt med mig sjölv att jag utvecklat förmågan att se de små ljusa sakerna, är tacksam för mkt osv. Allt det du beskriver gör jag redan och ser trots allt ljust på framtiden. Varje kväll hoppas jag vakna och må bättre, och kanske kommer den dagen eller rentav ett botemedel som kan hjälpa mig. Finns det ngt mer i DNRS än det du beskriver i dina senaste inlägg? Jag har svårt att se hur det skulle kunna hjälpa mig när jag redan har förmågan att både njuta och glädjas. Jag har dock förtvivlat ont i skelett, leder och muskler och är ständigt utmattad trots 11-12 tim sömn, promenader i skog, vid hav, mediyoga, meditation, avslappning, akupunktur, fasciamassage osv. På ngt vis är mitt inre ”uppvarvat” och min kropp och hjärna och alla övningar hjälper nästan inte alls. Och ja, jag har provat att även göra ingenting och vila, vila, vila. Utan framgång.

  Nu till min fråga. Tror du att DNRS skulle kunna få mig att bli bättre?

  Tack.

  Med vänlig hälsning,
  Anni

  1. Hej Anni! Tack så mycket för din kommentar!

   Jag tror absolut att DNRS kan hjälpa dig! Hjärnträning för neuroplasticitet kan ge lättnad eller läka många olika tillstånd, bland annat kronisk trötthet, utmattning och smärta. Att fokuset är på hjärnan betyder INTE att sjukdomar och symptom är ”just in your head” eller psykosomatiskt. Det är rent fysiska förändringar som görs med neuroplasticitet och nervsystemsreglering. Jag skulle rekommendera dig att läsa om dr Joe Dispenza som läkte hela sin kropp efter en allvarlig cykelolycka med hjälp av neuroplasticitet. Läkarna sa att han aldrig skulle kunna gå igen. Kan också rekommendera böcker av Norman Doidge, t.ex ”The brain that changes itself”. Annie Hopper som har skapat DNRS har också skrivit en bok, Wired for healing, som dock inte beskriver själva programmet utan är mer för att läsa om vad programmet kan göra, framgångshistorier mm.

   DNRS består av mycket mer än det jag skrivit om hittills. Den största delen av programmet består av själva träningen, övningar som bygger på visualisering som man rekommenderas att göra en timme per dag. Det ingår också att göra förändringar i sättet man tänker, talar och agerar. Det finns även andra neuroplasticitetsprogram, men jag själv har inte gått igenom något annat än DNRS så kan inte uttala mig om dem. Om du vill kolla upp andra så finns det till exempel Gupta, Lightning process, ANS Rewire, Primal Trust och Vital side. Själv tyckte jag att DNRS var lite dyrt men hade i efterhand betalat tio gånger mer än vad det kostar, för det gav mig så mycket. Jag har också jobbat med en coach, vilket är väldigt bra ifall man har ekonomisk möjlighet till det.

   Jag har haft precis den upplevelsen du beskriver, att det inre är uppvarvat oavsett vad man gör. Det är det brain rewiring och nervsystemsreglering har hjälpt mig med. Välkommen att höra av dig igen om det finns något mer jag kan hjälpa dig med!

 4. Hej Karin!

  Jag hat utvecklat mcs och kan inte funka i samhället längre.
  Jag har läst om dnrs och jag undrar vad du har för tips till mig som är hyper känslig att börja med.
  Vad är det Annie hopper menar med att lägga 1 timma varje dag? Vad ska man göra då?
  Hur läker jag?
  Tack snälla😊 Irene

  1. Hej Irene!

   Tack för din kommentar! Så roligt att du hittat hit ❤️

   Jag hade också kraftig MCS när jag började med DNRS. Reagerade på allt möjligt och var väldigt känslig. Det man gör en timme per dag är övningar, som bygger på visualisering. Det finns också andra delar av programmet som jag skrivit en del om på bloggen, t.ex förändringar i tankar och att skapa positiva känslor. Det jag skulle rekommendera dig att göra är att gå in på DNRS hemsida och köpa kursen. Om du har fler frågor får du gärna kontakta mig igen, antingen här på bloggen eller skriv ett privat meddelande på instagram (@karinsparrings), eller på Messenger. Lycka till! ❤️

 5. Hej.
  Jag blev väldigt nyfiken och hoppfull när jag läste om DNRS. Jag har svår kronisk huvud och magvärk samt orimlig trötthet sedan sedan ca 40 år. Intensiteten har ökat med åren. Tyvärr är min engelska under all kritik så därför undrar jag om programmet eller liknande program finns att tillgå på svenska?

  Mvh Susanna Bouveng

 6. Hej!

  Jag svarar främst på senaste inlägget om det finns andra alternativ.

  Jag har börjat gå hos en Kinesolog. Det bygger lite på samma filosofi att man får övningar som gör att man lär om hjärnan från invanda mönster.

  I mitt fall handlar det om spänningshuvudvärk som jag levt med i 30 år. Första steget nu är att mjuka upp musklerna lite, då mina muskler varit stenhårda. Det börjar nu bli något mjukare. Särskilt efter senaste behandlingen. Har fått några övningar och märker redan skillnad , men ser fram emot när jag får de andra övningarna.

  Har läst om en tjej som gått dit & inte tagit en huvudvärkstablett på 2-3 år nu. Hon hade gått med värk till & från länge.

  Hoppas att du & ni andra hittar något som hjälper.

  1. Hej Camilla! Tack för din kommentar. Kinesiologi är superspännande, har provat det litegrann själv! Härligt att höra att du fått bra resultat redan. Allt gott, hälsningar Karin

 7. Kan också rekommendera DNRS. Min dotter fick allvarlig PTSD efter en bilolycka, vilket gjorde att kroppen ”lade av” så fort hon blev det minsta stressad. Fick rekommendation av DNRS av en forskare/läkare på KI som själv blivit av med allvarlig mögelallergi genom DNRS och som dessutom framgångsrikt kört detta på postcovid patienter. Min dotter fick resultat löjligt snabbt och är idag helt återställd.
  Jag är en väldigt skeptisk person, men kan inte riktigt bortförklara resultatet.
  Vi köpte programmet och körde e.utbildningen på halv takt, då jag fick översätta en del åt henne för att resultatet skulle bli bäst.

 8. Hej Karin!
  Så bra att hitta dina texter om DNRS!
  Jag är 49 år och utmattad sen ett par år. Har även varit utmattad två ggr tidigare…
  Jag har tidigare varit inne på Joe Dispenzas spår och använt mig av hans meditationer men lagt det lite åt sidan ett tag.
  Hittade sen inlägg från andra utmattade om DNRS och blev intresserad.
  Frågor. Är det ca en timme om dagen man lägger i tid på kursen?
  Koncentrerar man sig på ett problem i taget? Eller kan man ta flera? Tex utmattning + doftkänslighet?
  Hälsningar
  Anna Danzer

  1. Hej Anna! Vissa delar av DNRS kommer du känna igen eftersom du är bekant med Joe Dispenza! Man kan lägga upp det lite olika beroende på vad man har för situation och behov. Jag har också en grundkurs i neuroplasticitet på svenska! Välkommen att höra av dig via mejl om du har fler frågor 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *